This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

marți, 31 mai 2016

Cum este extinsă scutirea de CASS: Câștigurile exclusiv din dividende sau dobânzi sunt decuplate de salariul minim

Scutirea de contribuția de asigurări de sănătate (CASS) de 5,5% va fi aplicată tuturor celor care au doar venituri din investiții – dividende, dobânzi  etc – mai mici de 15.000 lei anual. De exemplu, vor beneficia de facilitate cei care au depozite bancare de peste 750.000 lei. În schimb, câștigurile din investiții vor fi taxate cu CASS, fără plafon minim, dacă, în paralel, există salarii, activități independente, cum ar fi PFA, chirii, drepturi de autor.
Potrivit unei modificări a Codului Fiscal, anunțată atât marți dimineața, cât și anterior de Profit.ro, prin Legea 112/2016, publicată luni, cei care au venituri de până la 12 salarii minime brute anual exclusiv din investiții nu vor plăti CASS nici în 2017.
În prezent, Codul fiscal prevede că cei care au venituri doar din investiții sau venituri din investiții și din drepturi de proprietate intelectuală trebuie să achite contribuția de sănătate (CASS) de 5,5% dacă sunt mai mari decât salariul minim brut.
 În cazul în care veniturile sunt inferioare salariului minim, de 1.250 lei lunar, atunci sunt scutite de CASS și plata se face optional numai de către cei care doresc să fie asigurați în sistemul public.
Din 2017, în schimb, ar fi urmat ca CASS să fie achitată pentru toate tipurile de venituri în limita maximă echivalentă cu de 5 ori câștigul salarial mediu brut. Valoarea acestuia  este stabilită, anual, prin legea bugetului de asigurări sociale.
În cazul în care, veniturile ar fi fost mai mici decât salariul minim, atunci CASS s-ar fi calculat la această valoare.
Legea 112/2016, care va intra în vigoare pe 2 iunie, introduce un plafon minim anual de scutire, stabilit la 12 salarii minime brute. Prin urmare, veniturile anuale din investiții aflate sub 15.000 lei nu vor fi taxate cu CASS nici anul viitor.
Dacă s-ar fi păstrat legea încă în vigoare, cei care obțin venituri exclusiv din dobânzi ar fi trebuit, de anul viitor, să achite CASS de 5,5%, pe lângă impozitul de 16%. Practic, rata de taxare ar fi ajuns la 21,5%.
În condițiile în care dobânzile băncilor sunt în medie de 2% pe an, vor fi scutiți de CASS cei care au depozite de peste 750.000 lei care oferă un câștig anual de 15.000 lei.
Dacă s-ar fi menținut prevederea care obliga la plata CASS de 5,5% la nivelul salariului minim, o persoană care are un depozit de 4.000 lei, de exemplu, ar fi datorat anual CASS de 824 lei, calculat la salariul minim lunar de 1.250 lei, în condițiile în care ar fi câștigat din dobânzi mai puțin de 100 lei.
Veniturile din investiții sunt cele din dividende, dobânzi, transferul titlurilor de valoare, altele decât titluri de participare la fondurile deschise de investiții și părțile sociale, titluri de participare la fondurile deschise, câștiguri din transferul drepturilor de proprietate a părților sociale, venituri din vânzare-cumpărare de valută la termen pe bază de contract, operațiune de fiducie însemnând remunerația avocatului/notarului pentru administrarea masei patrimoniale.
Pentru câștigurile din transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului financiar, baza lunară de calcul al CASS este câștigul net anual raportat la cele 12 luni ale anului de realizare a veniturilor.
Pentru dividende, baza lunară de calcul este totalul veniturilor brute din dividende, în bani sau în natură, distribuite de persoanele juridice, realizate în cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului.
Totodată, plafonul de 12 salarii minime pe an se aplică și pentru veniturile din alte surse: prime de asigurare suportate de persoana fizică independentă sau altă entitate fără relație generatoare de venituri, câștiguri de la societățile de asigurare ca urmare a contractului de asigurare încheiat cu ocazia tragerilor de amotizare, diferența de preț pentru bunuri, servicii, alte drepturi ale pensionarilor, foștilor salariați în baza contractelor de muncă sau a legilor speciale, onorarii din arbitraj comercial, vânzarea prin centrele de colectare a deșeurilor (metal, sticlă, hârtie) sau a bunurilor mobile dezmembrate în programe guvernamentale de tipul Rabla.
Din 2017, CASS se va datora pentru toate veniturile, iar în anul următor, adică în 2018 pentru 2017, administrația fiscală va consolida baza anuala de calcul, ca sumă a bazelor anuale de calcul asupra cărora se datoreaza CASS. Contribuția datorată va fi în limita a cinci salarii medii brute pe lună înmulțite cu 12 luni, însemnând circa 160.000 lei, luând în calcul actualul nivel al salariului mediu brut. ANAF va face calculul și va emite decizia de impunere pe baza declarațiilor și evidențelor fiscale.
În acest an, cei care au venituri din investiții nu datorează deloc CASS dacă au, concomitent, și venituri din:
•             Salarii, venituri asimilate salariilor, pensii, indemnizații de șomaj;
•             PFA cu statut să desfășoare activitate economică;
•             Întreprindere individuală;
•             Profesii libere;
•             Activități agricole;
•             Contracte și convenții civile, contracte de agent;
•             Activitate de expertiză contabilă și tehnică, judiciară și extrajudiciară;
•             Ajutor social, indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, indemnizație de creștere a copilului;
•             Asociere a persoanelor fizice cu persoane juridice.

Sursa:http://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/cum-este-extinsa-scutirea-de-cass-castigurile-exclusiv-din-dividende-sau-dobanzi-sunt-decuplate-de-salariul-minim-15491042

Pulicarea de catre ANAF A procedurilor privind inregistrarea si radierea in/din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul de TVA la incasare

In Monitorul Oficial de vineri, 27 mai 2016, a fost publicat un ordin ANAF ce adopta procedurile privind inregistrarea si radierea in/din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul de TVA la incasare. Acelasi document adopta si formatul notificarii privind aplicarea TVA la incasare, formular 097.

Ce spune in esenta Ordinul presedintelui ANAF::

  • Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care opteaza sa aplice sistemul TVA la incasare depun o notificare din care sa rezulte ca cifra de afaceri din anul calendaristic precedent nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei.
  • Notificarea se depune la organul fiscal competent pana la data de 25 ianuarie inclusiv, in vederea inregistrarii in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare. Notificarile depuse se prelucreaza de organul fiscal, iar persoanele impozabile care le-au depus sunt inscrise in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare pana la data de 1 a perioadei fiscale urmatoare celei in care a fost depusa notificarea
  • Persoanele impozabile care se inregistreaza in scopuri de TVA in cursul anului calendaristic pot opta pentru aplicarea sistemului TVA la incasare incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA.
  • Persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, care nu depasesc in cursul anului plafonul de 2.250.000 lei si care renunta la aplicarea sistemului TVA la incasare vor depune acelasi formular 097. Notificarea se depune la organul fiscal competent, oricand in cursul anului, intre data de 1 si 25 ale lunii, in vederea radierii din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare.
  •  In acest sens, persoanele impozabile care au depus notificarile sunt radiate din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare incepand cu data de 1 a perioadei fiscale urmatoare celei in care a fost depusa notificarea.
Nota: notificarea de radiere nu se poate depune in primul an in care persoana impozabila a optat pentru aplicarea sistemului TVA la incasare.
Foarte important: persoanele impozabile aplica sistemul TVA la incasare pana la data radierii din registru.

  • Persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare si realizeaza o cifra de afaceri  care depaseste plafonul de 2.250.000 lei, au obligatia sa depuna formularul 097 pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei fiscale in care au depasit plafonul.
  • Notificarile depuse se prelucreaza de organul fiscal in maximum 1 zi lucratoare de la depunere, iar persoanele impozabile care le-au depus sunt radiate din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare incepand cu data de 1 a celei de-a doua perioade fiscale urmatoare celei in care plafonul a fost depasit.
Nota: persoanele impozabile aplica sistemul TVA la incasare pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul a fost depasit.

  • Persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare si realizeaza o cifra de afaceri ce depaseste plafonul de 2.250.000 lei, care nu depun la organele fiscale notificarea in vederea schimbarii sistemului aplicat, sunt radiate din acest registru, din oficiu, de organele fiscale.
  • Persoanele impozabile scoase, din oficiu, din evidenta persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA sunt radiate, din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, cu data anularii inregistrarii in scopuri de TVA. Decizia privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA constituie si instiintare privind radierea din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare. Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.
  •  Sursa: http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-21040951-anaf-publicat-procedurile-privind-inregistrarea-radierea-din-registrul-persoanelor-impozabile-care-aplica-sistemul-tva-incasare.htm

luni, 30 mai 2016

Monografie Avansul de trezorerie si decontul de cheltuieli

Avansurile de trezorerie sunt sume puse la dispozitia angajatilor societatii sau administratorilor pentru a efectua anumite plati in numele societatii.

Reflectarea in contabilitate a a avansurilor de trezorerie se realizeaza prin intermediul contului 542 Avansuri de trezorerie .

Exemple :
O entitate acorda un avans de trezorerie catre un salariat care urmeaza sa plece intr-o delegatie – suma de 700 ron

542  Avansuri de trezorerie = 5311 Casa in lei  700

– Angajatul se reintoarce din delegatie si depune la contabilitate decontul pe care reflecta urmatoarele cheltuieli : cazare 300 ron plus TVA, cheltuieli cu diurna 32,5 ron.

%        = 542  Avansuri de trezorerie                                       327
625      Cheltuieli cu deplasari detasari si transferuri              300
4426    Tva deductibila                                                               27

625 = 542 Avansuri de trezorerie                   32,5

– Restituirea avansului neutilizat

5311 Casa in lei  = 542  Avansuri de trezorerie  140,5 ron

Modul in care se realizeaza acest circuit :

1.solicitare avans de trezorerie
2.plecare in delegatie
3.depunere decont
4. restituire avans

Modul de intocmire a documentelor si termenele de depunere sunt reglementate intern, prin decizii ale conducerii societatii.

Din punct de vedere fiscal, au deductibilitate limitata cheltuielile reprezentând indemnizaţia de delegare şi detaşare în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului-respectiv în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru instituţiile publice;

Pentru institutiile publice nivelul diurnei se stabileste  la 17 lei. Prin urmare diurna maxima deductibila pentru deplasari in tara va fi 17  lei *2,5 = 42,5 ron.

Ce se intampla daca entitatea decide stabilirea unei diurne la un nivel superior acestei limite ?
Raspuns :  la inregistrarea deconturilor diferenta intre suma stabilita de societate si plafonul de 42,5 ron/zi va fi considerata din punct de vedere fiscal ca si venit de natura salariala, impozitata ca atare si supusa contributiilor sociale.


Zile libere 2016



Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
  • - 1 si 2 Ianuarie;
  • - prima si a doua zi de Pasti;
  • - 1 Mai;
  • - prima si a doua zi de Rusalii;
  • - 15 August - Adormirea Maicii Domnului;
  • - 30 Noiembrie - Adormirea Maicii Domnului;
  • - 1 Decembrie;
  • - 24 si 25 Decembrie - prima si a doua zi de Craciun;
  • - doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Acordarea zilelor libere se face de catre angajator

Monografie contabila: Concedii medicale


Monografie contabila concedii medicale:

• Cheltuiala suportata de angajator:
641 = 421
Cheltuieli cu salariile personalului Personal – salarii datorate
• Retineri din salariu:
421 = %
Personal – salarii datorate 4312
Contributia personalului la asigurarile sociale
4314
Contributia angajatilor pentru asigurarile sociale de sanatate
4372
Contributia personalului la fondul de somaj
444
Impozitul pe venituri de natura salariilor
–   Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca:
Suportata de angajator:
6458 = 423
Alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala Personal si ajutoare materiale datorate
Suportata din FNUASS:
4313 = 423
Contributia angajatorului pentru Personal si ajutoare materiale datorate
asigurarile sociale de sanatate
–  Retineri din indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca:
423 = %
Personal si ajutoare materiale datorate 4312
Contributia personalului la asigurarile sociale
4372
Contributia personalului la fondul de somaj
444
Impozitul pe venituri de natura salariilor
Inregistrarea contributiilor societatii, pe total luna:
6451 = 4311/analitic
Contributia unitatii la asigurarile sociale Contributia unitatii la asigurarile sociale
Fondul de sanatate :
6453 = 4313
Contributia angajatorului pentru asigurarile sociale de sanatate Contributia angajatorului pentru asigurarile sociale de sanatate
Fondul de somaj:
6452 = 4371
Contributia unitatii pentru ajutorul de somaj Contributia unitatii la fondul de somaj
Contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate:
6453 = 4313/analitic
Contributia unitatii la asigurarile sociale Contributia unitatii la asigurarile sociale
Contributia pentru fondul de garantare a creantelor salariale:
6452 = 4371/analitic
Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate Alte datorii sociale
Contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale:
6451 = 4311/analitic
Contributia unitatii la asigurarile sociale Contributia unitatii la asigurarile sociale
Sursa: contabilul.ro


Cote contributii 2016

Cotele de contributii 
Cotele de contributii valabile pentru anul 2016 sunt :
Contributii angajat :
CAS 10.50%
CASS 5.50%
Somaj 0.50%
Impozit 16.00%
Contributii angajator :
CAS 15.80%
CASS 5.20%
Somaj 0.50%
Fnuass 0.85%
Risc si accidente -in functie de codul CAEN
Fond garantare creante 0.25%

Inchiderea de TVA



Inchiderea de Tva se face astfel:

1. In cazul in care suma inscrisa ca total TVA in jurnalul de vanzari (care este inregistrata in cont 4427-TVA colectat) este mai mare decat suma inscrisa ca total in jurnalul de cumparari (inregistrata in cont 4426-TVA deductibil) ,se face urmatoarea inregistrare contabila :

4427=4426 (cu suma din cont 4426). Apoi inregistram 4427=4423 cu suma care rezulta ca TVA de plata.(suma din cont 4427 - suma din cont 4426) . 

Ceea ce se intregistreaza in contul 4423 este Tva de plata.

2. In cazul in care suma inscrisa ca total TVA in jurnalul de cumparari (care este inregistrata in cont 4426 -TVA deductibil) este mai mare decat suma inscrisa ca total in jurnalul de vanzarii (inregistrata in cont 4427-TVA colectat) ,inregistrati astfel:

4427=4426 cu suma aferenta TVA colectat

Apoi inregistram TVA de recuperat (cont 4424) :
4424=4426 (diferenta intre tva deductibil si tva colectat).

La sfarsitul lunii soldurile conturilor 4426 si 4427 trebuie sa fie 0(zero). Sold la Tva poate ramane in cont 4423 ,cand rezulta TVA de plata si care se inchide in momentul platii facand urmatoarea inregistrare:
4423=5121.

Exista cazul in care la sfarsitul lunii ramane sold in contul 4424 ,ceea ce reprezinta TVA recuperat.

Model 2016-ITL-001


Noutati despre Registrul platitorilor de TVA la incasare



Firmele care aplica sistemul TVA la incasare vor fi inscrise, de acum, la cerere in registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, conform ordinului ANAF nr. 1503/2016Pana la publicarea ordinului, inregistrarea avea loc din oficiu.
Noua procedura se aplica pentru inregistrarea persoanelor impozabile care au sediul activitatii economice in Romania, a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent nu depaseste plafonul de 2.250.000 de lei si care sunt inregistrate in scopuri de TVA.
De asemenea, procedura se aplica si pentru inregistrarea la cerere a persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA in cursul anului calendaristic curent.
Pentru a se inscrie in registru, contribuabilii trebuie sa depuna, pana la data de 25 ianuarie inclusiv, formularul 097 – Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare, din care sa rezulte ca cifra de afaceri din anul calendaristic precedent nu depaseste plafonul impus pe lege.
Ordinul poate fi consultat aici:

Informatii pentru depunerea declaratiei de impozit ITL – 001

Informatii pentru depunerea declaratiei de impozit ITL – 001


Pana pe 31 mai trebuie sa depuneti la primarie un formular care vi-l elibereaza de acolo (declaratia ITL-001). Se are in vedere situatia cladirii la 31 decembrie 2015. Asadar, firmele infiintate in 2016, depun la primarie declaratia ITL, dar vor plati impozit marit numai de anul viitor. (Va rog sa va interesati la fiecare primarie, care este mersul.)
Consiliul local Oradea a aprobat urmatoarele procente de impozit:
– cladire nerezidentiala (pentru activitate economica) = 0.6%. Daca cladirea nu a fost reevaluata in ultimii 5 ani, cota de impozit se majoreaza la 2%.
– cladire rezidentiala (de locuit) = 0.1%
Puteti fi in una dintre urmatoarele doua situatii:
1. Aveti sediul social la locuinta personala si in contractul de comodat, ati stabilit o cota parte din locuinta ca fiind folosita de firma.
2. Aveti sediul social la locuinta personala si in contractul de comodat, NU ati stabilit o cota parte din locuinta ca fiind folosita de firma.
Pasii de urmat pentru situatia 1:
Veti plati impozit diferentiat prin insumare. Pentru suprafata alocata sediului social veti plati impozit nerezidential (0.6% sau 2%), pentru restul de locuinta veti plati impozit rezidential (0.1%).
Pe langa formularul eliberat de primarie mai depuneti urmatoarele:
– carte identitate proprietar
– extras de carte funciara
– contract de comodat in care sa apara suprafata alocata firmei
– daca se desfasoara activitate economica, optional se depune raportul de evaluare pentru a nu plati cota majorata de 2%
Pasii de urmat pentru situatia 2:
Nu aveti delimitate suprafetele si nu aveti utilitatile pe firma/PFA.
Chiar daca desfasurati activitate economica in locuinta, din moment ce nu ati specificat in contractul de comodat suprafata destinata firmei, dati o declaratie pe proprie raspundere ca intretinerea, gaze, electricitate, nu sunt trecute pe numele firmei, ci pe numele proprietarului persoana fizica. Astfel veti plati pentru toata locuinta impozit rezidential (0.1%).
Pe langa formularul eliberat de primarie mai depuneti urmatoarele:
– carte identitate proprietar
– extras de carte funciara
– contract de comodat
– declaratie pe proprie raspundere din care sa reiasa ca firma nu suporta cheltuielile cu utilitatile
Se completeaza sectiunea I si IV din declaratie.
Citat norme Codul Fiscal:
După punctul 46, se introduce un nou punct, pct. 461 cu următorul cuprins:
„461. (1) În aplicarea prevederilor art. 459 alin. (3) din Codul fiscal, pentru calcularea
impozitului pe clădirile cu destinație mixtă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, unde este înregistrat un domiciliu fiscal la care se desfășoară activitatea economică, iar cheltuielile cu utilitățile nu sunt înregistrate în sarcina persoanei care desfășoară activitatea economică, impozitul pe clădiri se calculează conform prevederilor art. 457.
În acest caz, proprietarul va depune declarația prevăzută la art. 495 lit. a) din Codul
fiscal, conform modelului aprobat prin Ordin comun al ministrului finanțelor publice și al
viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice nr.
4087/2069/2015, în care va completa informațiile de la secțiunea IV și nu va completa
informațiile de la Secțiunea V – VII, însoțită de declarația pe proprie răspundere a proprietarului sau a persoanei împuternicite, după caz, prin care se atestă faptul că „nici una din cheltuielile cu utilitățile nu sunt înregistrate în sarcina persoanei care desfășoară activitatea economică ”.

Mai puteti avea situatia de a avea sediu social la adresa de locuinta, dar va desfasurati activitatea la un punct de lucru, atunci pentru adresa de locuinta platiti rezidential (0.1%).