marți, 7 iunie 2016

Tratamentul sumelor pentru care nu exista documente justificative



            Sunt situatii in care anumite sume pentru care NU dispunem de documente justificative sunt evidentiate in contul 473 „Decontări din operațiuni în curs de clarificare”. M-am decis sa scriu acest scurt material deoarece se intampla de multe ori ca, atunci cand preluam evidenta contabila a unei societati, sa regasim in balanta de verificare a acesteia sume in soldul contului 473 (fie in debit, fie in credit), fara explicatii suplimentare asupra provenientei sumei.
In unele cazuri, sumele au fost recunoscute cu multi ani in urma, fara ca cineva sa incerce totusi sa clarifice provenienta lor.
ATENTIE! Nu uitati ce prevede art 352 din OMFP 1802/2014:
„(1) Operațiunile care nu pot fi înregistrate direct în conturile corespunzătoare, pentru care sunt necesare clarificări ulterioare, se înregistrează, provizoriu, în contul 473 „Decontări din operațiuni în curs de clarificare”. Sumele înregistrate în acest cont trebuie clarificate de către entitate într-un termen de CEL MULT 3 LUNI de la data constatării.
(2) Entitățile care înregistrează sold la contul 473 la sfârșitul exercițiului financiar prezintă în notele explicative informații privind natura operațiunilor în curs de clarificare.”

            Atunci cand doriti sa „faceti curat” in balanta si sa scapati de aceste solduri, tratamentul este urmatorul:

1.     Contul 473 prezinta sold debitor
In acest caz, suma se recunoaste la cheltuieli NEDEDUCTIBILE, deoarece neexistand un document justificativ nici nu se poate demonstra ca acele cheltuieli sunt efectuate în scopul desfășurării activității economice.
De altfel, la art 21, alin 4), litera (f) din vechiul Cod fiscal (Legea 571/2003) se prevedea mai clar faptul ca sunt nedeductibile:
„f) cheltuielile înregistrate în contabilitate, care nu au la bază un document justificativ, potrivit legii, prin care să se facă dovada efectuării operaţiunii sau intrării în gestiune, după caz”

Nota contabila ar putea fi:

6588.X „Alte cheltuieli de exploatare” = 473 „Decontări din operațiuni în curs de clarificare”

2.      Contul 473 prezinta sold creditor
Pentru a elimina contul 473, sumele se recunosc la venituri IMPOZABILE. In Codul fiscal, la art 23, sunt evidentiate veniturile neimpozabile, iar venitul din anularea sumelor din contul 473 nu seincadreaza la nicio litera din cele de la a) la o).
Nota contabila ar putea fi:

473 „Decontări din operațiuni în curs de clarificare” = 7588.X „Alte venituri din exploatare”

Atentie! Si in cazul microintreprinderilor, acest venit este impozabil. Conform art 53 din Codul fiscal, baza impozabilă in cazul microîntreprinderilor o constituie veniturile din orice sursă, din care se scad anumite elemente...insa nu si  venitul rezultat din anularea sumelor din contul 473.

            Asadar, ar trebui sa manifestam prudenta atunci cand decidem sa folosim contul 473 in evidentierea unor tranzactii si sa incercam sa facem rost de documentele justificative de fiecare data, astfel incat ca nu ajungem in situatia de a trece o perioada mai mare de 90 de zile, iar apoi sa nu reusim sa justificam provenienta sumelor.

Sursa:http://www.noutatifiscale.ro/noutati/modificari-de-ultima-ora/tratamentul-sumelor-pentru-care-nu-exista-documente-justificative_447_8.html


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu