Salarizare

Ce este contractul colectiv de munca ? Prevederi legale

Contractul colectiv de muncă este convenţia încheiată în formă scrisă între :angajator sau organizaţia patronală şi reprezentanţii angajaţilor, prin care se stabilesc clauze privind drepturile şi obligaţiile ce decurg din relaţiile de muncă.
Care este scopul unui astfel de contract ?
Prin încheierea contractelor colective de muncă se urmăreşte promovarea şi apărarea intereselor părţilor semnatare, prevenirea sau limitarea conflictelor colective de muncă, în vederea asigurării păcii sociale;
Care este actul normativ care reglementeaza aceste contracte ?
Baza legala este legea dialogului social republicată, nr. 62 din 10 mai 2011.
Care sunt partile indreptatite sa negocieze un contract colectiv de munca ?
Părţile îndreptăţite să negocieze un contract colectiv de muncă sunt:  angajatori, organizaţii patronale sau organizaţii sindicale care întrunesc condiţiile legale pentru a participa la negocierea unui contract colectiv de muncă.
Contractele colective de muncă se pot negocia la nivel de unităţi, grupuri de unităţi şi sectoare de activitate.
Criteriul de apartenenţă la sectoarele de activitate este cel al obiectului principal de activitate înregistrat la registrul comerţului, conform codului CAEN. Unităţile din acelaşi sector de activitate definite prin apartenenţa la aceeaşi diviziune, grupă sau clasă, conform codului CAEN, se pot constitui voluntar în grupuri de unităţi, în vederea negocierii contractelor colective la nivelul respectiv. Angajatorii care intenţionează să negocieze contract colectiv de muncă la nivel de grup de unităţi pot constitui în mod voluntar grupul de unităţi, atât prin hotărâre judecătorească de constituire, cât şi prin proces-verbal sau orice altă convenţie scrisă între părţi.
Cand este obligatorie negocierea colectiva ?
Potrivit art. 129 – negocierea colectivă este obligatorie numai la nivel de unitate, cu excepţia cazului în care unitatea are mai puţin de 21 de angajaţi.
Cine trebuie sa aiba initiativa negocierii ?
Iniţiativa negocierii aparţine angajatorului sau organizaţiei patronale.
În cazul în care angajatorul sau organizaţia patronală nu iniţiază negocierea, aceasta va începe la cererea scrisă a organizaţiei sindicale reprezentative sau a reprezentanţilor angajaţilor, în termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitării.
Durata negocierii colective nu poate depăşi 60 de zile calendaristice decât prin acordul părţilor.
Contractele colective de muncă pot să prevadă renegocierea periodică a oricăror clauze convenite între părţi.
La negocierea clauzelor şi la încheierea contractelor colective de muncă părţile sunt egale şi libere.
Este interzisă orice imixtiune a autorităţilor publice, sub orice formă şi modalitate, în negocierea, încheierea, executarea, modificarea şi încetarea contractelor colective de muncă.
La încheierea contractelor colective de muncă, prevederile legale referitoare la drepturile angajaţilor au un caracter minimal.
Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celor stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil încheiat la nivel superior.
Contractele individuale de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la niveluri inferioare celor stabilite prin contractele colective de muncă aplicabile.

Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca, conform legislatiei in vigoare.


Vom analiza in acest caz urmatoarea situatie: Avem in cadrul institutiei un angajat care a fost PFA si la angajare i s-a luat in calcul ca vechime doar cartea de munca, iar acum vrea ca vechimea de PFA sa i se acorde ca vechime in munca. Este legal ca PFA sa se considere vechime in munca si cum poate demonstra acest lucru daca este legal, ce acte trebuie sa aduca la institutie?

Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:

Conform art. 16 alin. (4) din Codul muncii, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.

Astfel, doar munca prestata in baza unui contract individual de munca constituie vechime in munca nu si munca prestata in mod independent in calitate de persoana fizica autorizata.
Totodata constituie vechime in munca si acele perioade in care, desi intr-o anumita perioada, nu se presteaza munca in baza unui contract individual de munca, respectiva perioada constituie vechime in munca intrucat un act normativ prevede astfel.

De exemplu, perioada in care o persoana se afla in concediu pentru cresterea copilului constituie vechime in munca desi salariatul nu presteaza munca intrucat OUG 111/2010 prevede astfel.
In privinta perioadei in care o persoana presteaza activitate in calitate de persoana fizica autorizata, nu exista un act normativ care sa prevada ca aceasta perioada constituie vechime in munca.

In consecinta, perioada in care o persoana presteaza activitate in calitate de persoana fizica autorizata nu constituie vechime in munca.

Aceasta perioada reprezinta stagiu de cotizare in sistemul de pensii daca persoana fizica a platit contributia la asigurari sociale.



Sursa:http://www.infoinstitutii.ro/articole/legislatia-muncii-4/studiu-de-caz-cum-se-calculeaza-vechimea-in-munca-1980.html


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu