This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

marți, 7 iunie 2016

Tratamentul sumelor pentru care nu exista documente justificative



            Sunt situatii in care anumite sume pentru care NU dispunem de documente justificative sunt evidentiate in contul 473 „Decontări din operațiuni în curs de clarificare”. M-am decis sa scriu acest scurt material deoarece se intampla de multe ori ca, atunci cand preluam evidenta contabila a unei societati, sa regasim in balanta de verificare a acesteia sume in soldul contului 473 (fie in debit, fie in credit), fara explicatii suplimentare asupra provenientei sumei.
In unele cazuri, sumele au fost recunoscute cu multi ani in urma, fara ca cineva sa incerce totusi sa clarifice provenienta lor.
ATENTIE! Nu uitati ce prevede art 352 din OMFP 1802/2014:
„(1) Operațiunile care nu pot fi înregistrate direct în conturile corespunzătoare, pentru care sunt necesare clarificări ulterioare, se înregistrează, provizoriu, în contul 473 „Decontări din operațiuni în curs de clarificare”. Sumele înregistrate în acest cont trebuie clarificate de către entitate într-un termen de CEL MULT 3 LUNI de la data constatării.
(2) Entitățile care înregistrează sold la contul 473 la sfârșitul exercițiului financiar prezintă în notele explicative informații privind natura operațiunilor în curs de clarificare.”

            Atunci cand doriti sa „faceti curat” in balanta si sa scapati de aceste solduri, tratamentul este urmatorul:

1.     Contul 473 prezinta sold debitor
In acest caz, suma se recunoaste la cheltuieli NEDEDUCTIBILE, deoarece neexistand un document justificativ nici nu se poate demonstra ca acele cheltuieli sunt efectuate în scopul desfășurării activității economice.
De altfel, la art 21, alin 4), litera (f) din vechiul Cod fiscal (Legea 571/2003) se prevedea mai clar faptul ca sunt nedeductibile:
„f) cheltuielile înregistrate în contabilitate, care nu au la bază un document justificativ, potrivit legii, prin care să se facă dovada efectuării operaţiunii sau intrării în gestiune, după caz”

Nota contabila ar putea fi:

6588.X „Alte cheltuieli de exploatare” = 473 „Decontări din operațiuni în curs de clarificare”

2.      Contul 473 prezinta sold creditor
Pentru a elimina contul 473, sumele se recunosc la venituri IMPOZABILE. In Codul fiscal, la art 23, sunt evidentiate veniturile neimpozabile, iar venitul din anularea sumelor din contul 473 nu seincadreaza la nicio litera din cele de la a) la o).
Nota contabila ar putea fi:

473 „Decontări din operațiuni în curs de clarificare” = 7588.X „Alte venituri din exploatare”

Atentie! Si in cazul microintreprinderilor, acest venit este impozabil. Conform art 53 din Codul fiscal, baza impozabilă in cazul microîntreprinderilor o constituie veniturile din orice sursă, din care se scad anumite elemente...insa nu si  venitul rezultat din anularea sumelor din contul 473.

            Asadar, ar trebui sa manifestam prudenta atunci cand decidem sa folosim contul 473 in evidentierea unor tranzactii si sa incercam sa facem rost de documentele justificative de fiecare data, astfel incat ca nu ajungem in situatia de a trece o perioada mai mare de 90 de zile, iar apoi sa nu reusim sa justificam provenienta sumelor.

Sursa:http://www.noutatifiscale.ro/noutati/modificari-de-ultima-ora/tratamentul-sumelor-pentru-care-nu-exista-documente-justificative_447_8.html


miercuri, 1 iunie 2016

SALARIATA ANUNTA IN PERIOADA DE PREAVIZ CA ESTE INSARCINATA





Cum procedam in situatia in care salariata anunta in timpul perioadei de preaviz ca este insarcinata?
Oricare ar fi situatia in care se afla salariata ( si-a dat demisia sau a fost concediata), preavizul nu se poate anula daca aceasta notifica angajatorul ca este insarcinata.


Demisia nu se poate revoca decat cu acordul partilor. Salariata poate oricand sa solicite anularea actului de demisie. Cu toate acestea, angajatorul nu are nicio obligatie in a se razgandi.


Nu uitati faptul ca demisia nu se aproba. Reprezinta o notificare din partea salariatei. Aceasta isi notifica angajatorul ca doreste ca raporturile de munca sa inceteze si se angajeaza sa ramana in preaviz pe perioada legala si contractuala.
Angajatorul ia la cunostinta actul de demisie si nu este necesar sa emita o decizie de incetare a contractului de munca. Este de ajuns ca pe actul de notificare al demisiei sa isi lase semnatura, sa declare ca a luat la cunostinta dorinta salariatei de a demisiona si de a evidentia termenul de preaviz in care salariata este obligata sa presteze activitate pentru compania sa.


Asa cum bine stim, angajatorul poate renunta total sau partial la preaviz atunci cand salariatii isi dau demisia. Nu acelasi lucru se intampla cand intervine motivul concedierii. Aici, la anumite tipuri de concedieri ( necorespundere profesionala, inaptitudine, desfiintarea locului de munca) preavizul este obligatoriu si nu poate reprezenta motivul unei cesiuni din partea salariatului.
Asadar, salariata demisionara aflata in perioada de preaviz poate doar sa solicite anularea demisiei si reluarea raporturilor de munca asa cum s-au derulat anterior. 


Insa angajatorul nu are obligatia de a se razgandi odata ce a luat la cunostinta cu privire la dorinta salariatei ca raporturile de munca sa inceteze.

Ramane decizia sa.


Nu uitati faptul ca Legea nr. 66 din 2016 reprezinta un act normativ extrem de important pentru foarte multi salariati si salariate. Legea intra in vigoare la 1 iulie 2016 si prevede, printre numeroase alte aspecte esentiale legate de CCC si indemnizatia aferenta, faptul ca eligibile sunt persoanele care au 12 luni de venituri din ultimele 24 de luni anterioare nasterii copilului. S-a dublat plaja de eligibilitate pentru salariatii si salariatele care au de gand sau sunt pe cale deja sa devina parinti.


Ce se intampla daca esti insarcinata si ramai fara loc de munca, conform noii legislatii aplicabile de la 1 iulie 2016? In ultimele 24 de luni anterioare sarcinii trebuie sa ai 12 luni de venituri. Indemnizatia de CCC (concediu de crestere a copilului) va fi 85% din media veniturilor nete de pe ultimele 12 luni anterioare nasterii.

Daca nu ai obtinut venituri in ultimele 12 luni anterioare nasterii, vei avea 85% din salariul minim pe economie, respectiv 1063 de lei. Aceasta indemnizatia minima pentru concediul de crestere a copilului. Se acorda tuturor persoanelor care sunt eligibile pentru CCC si care nu au obtinut venituri in ultimele 12 luni anterioare naterii sau au obtinut venituri mici.


Revenim la tema noastra centrala, cea referitoare la anularea preavizului ca urmare a notificarii salariatei insarcinate. Punctam faptul ca acelasi lucru se intampla si atunci cand salariata nu si-a dat demisia, ci a fost concediata.


Chiar daca a fost concediata pentru necorespundere profesionala, pentru inaptitudine fizica/ psihica, ca urmare a desfiintarii locului de munca si apoi a inceput perioada de preaviz, daca aceasta anunta cu privire la existenta unei sarcini in evolutie, finalul ramane acelasi. Lucrurile nu se schimba cu nimic.


Angajatorul nu a dispus concedierea salariatei din cauza starii sale de sarcina. Daca ar actiona astfel, angajatorul ar savarsi un act ilegal si sanctionabil de organele de control. Decizia a fost luata din considerente diferite, argumente, cu toate inscrisurile necesare pentru a proba oconcediere legala, corecta, legitima. Daca salariata concediata afla ca este insarcinata, preavizul se poate anula doar cu acordul partilor.

Sursa:http://legislatiamuncii.manager.ro/a/21469/managementul-resurselor-umane-salariata-anunta-in-perioada-de-preaviz-ca-este-insarcinata.html?utm_source=legislatiamuncii-01062016&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter&uid=16187